Česta pitanja

Najčešća pitanja i odgovori sa naših konsultacija

Naši polaznici i zaintetesovani za kurs često imaju slična pitanja. Iz tog razloga smo odlučili, da neka od tih pitanja odgovorimo i postavimo da svi vide.

Gdje se nalazite?

Naša škola se nalazi u Brčkom na adresi Skendera Kulenovića 5 (Eš naselje). To je ulica koja od CIPS-a i gimnazije ulazi direktno u Eš naselje. Nalazimo se odmah na početku ulice, u lokalu na prizemlju.

Koji nivoi njemačkog jezika postoje i koji je meni potreban?

Nivoi koji postoje su: A1, A2, B1, B2, C1, C2. Oni su određeni zajedničkim evropskim referentnim okvirom za jezike.

Šta to tačno znači?

To znači, da svaki nivo određuje koliko znanje jezika treba da posjedujete, da bi ste se mogli snaći u određenim situacijama.

Najbolje je da u konsultaciji sa profesorom ustanovite nivo jezika koji je Vama potreban. Obično je tako, da je A1 nivo dovoljan samo u svrhu spajanja porodice (sklapanje braka), A2 za određene zanatske poslove, B1 za medicinsko osoblje (tehničare i njegovatelje itd.) B2 za osobe sa visokom stručnom spremom i za upis na univerzitete, C1 za ljekare i određene profesije, dok je C2 za poslove koje zahtjevaju izuzetno znanje jezika (npr. Profesor njemačkog jezika).

Koji nivoi engleskog jezika postoje i koji je meni potreban?

Nivoi koji postoje su: A1, A2, B1, B2, C1, C2. Oni su određeni zajedničkim evropskim referentnim okvirom za jezike.

Šta to tačno znači?

To znači, da svaki nivo određuje koliko znanje jezika treba da posjedujete, da bi ste se mogli snaći u određenim situacijama.

Najbolje je da u konsultaciji sa profesorom ustanovite nivo jezika koji je Vama potreban.  U najvećem broju slučajeva A1 nivo je dovoljan za osnovno snalaženje kada odete negdje kao turista, dok vam A2 dozvoljava malo veći rječnik i omogućava Vam zaposlenje u inostranstvu na poslovima gdje komiciranje nije previše traženo (rad u kuhinji, čišćenje, house-keeping i sl.)

B1 nivo je uglavnom prihvaćen širom svijeta kao dovoljan nivo za obavljanje poslova koji traže srednju stručnu spremu. Nivo B2, sa druge strane, je već viši stepenik koji vam omogućava upis na većinu fakulteta u inostranstvu i u većini profesija vam je dovoljno za traženje zaposlenja.

Na C1 nivou Vi možete da obavljate nesmetano komunikaciju sa izvornim govorinicima i možete upisati sve vrste stručnih studija. Pored toga možete obavljati praktično sve poslove, osim predavača engleskog jezika, na fakultetu, za šta je potreban C2 nivo.

Da li je vaš kurs priznat?

Ovo je jako često pitanje kada nas zainteresovani prvi put kontaktiraju i nisu do sada učili jezik.

Odmah da Vam razjasnimo: Kurs stranih jezika, ne samo kod nas, nego bilo gdje u svijetu najbolje možemo da uporedimo sa obukom u auto školi. Npr: Vi možete ići u bilo koju auto školu da učite da vozite automobil. Dobijete instruktora, raspored itd. i onda slijedi učenje. Nakon što naučite, Vi morate da izađete na polaganje.

Upravo tako funkcionišu i kursevi jezika. Vi učite jezik do nivoa koji Vama treba. Zatim prijavljujete ispit na jednom od zvaničnih instituta za izdavanje diplome o poznavanju jezika. Nakon što položite ispit, Vi dobijate priznat certifikat o poznavanju jezika, koji su širom svijeta prihvaćeni.

Naši kursevi, ne samo da Vas uče jezik, nego Vas i spremaju za ispite na zvaničnim institutima za izdavanje diplome o poznavanju jezika.

Koji su to zvanični instituti za izdavanje diplome o poznavanju njemačkog jezika?

Takvih instituta u svijetu postoji više. Ali u ambasadama Njemačke, Austrije i Švajcarske se kod nas u BiH priznavaju samo dva instituta. A to su: Goethe i ÖSD institut. Jedino se diploma sa njihovog ispita priznaje u ambasadama. Naši kursevi služe tome da Vas obuče da položite njihove ispite.

Koji su to zvanični instituti za izdavanje diplome o poznavanju engleskog jezika?

Takvih instituta u svijetu postoji više. Ali poslodavci u inostranstvu će tražiti jedan od zvaničnih sertifikata, za koje vas mi u školi spremimo.

Koja je razlika između A1 kursa i A1.1 kursa?

Često u drugim školama vidite da postoji A1.1, A1.2 kurs itd. To u našoj školi nema. Kod nas je kompletan nivo u jednom kursu. Da razjasnimo:

A1.1 + A1.2 = A1 nivo. Vi ne možete naučiti samo A1.1 i onda izaći na polaganje, nego trebate da savladate kompletan A1 nivo. Da bismo Vama olakšali, mi u našoj školi nudimo samo cjelokupne nivoe, jer ne vidio smisao u tome da nudimo polovične kurseve.

Ja sam već prešao A1.1 nivo i želeo bih kod Vas nastaviti učenje. Da li je to moguće?

Naravno. Vi se kod nas možete priključiti bilo kojoj grupi u svakom trenutku. Preporučljivo bi bilo da prije priključenja novoj grupi, uradite naš BESPLATNI test procjene znanja, putem kojeg saznajete koji nivo odgovara Vašim potrebama.

Šta je test procjene znanja?

Naš test procene znanja je standardizovan test pomoću kog možete brzo da saznate koji je vaš nivo poznavanja njemačkog i engleskog jezika. Možete da ga uradite u sklopu naših konsultacija. Konsultacije, a pri tom i sam test su potpuno BESPLATNI.

Mogu li se priključiti kursu bez prethodno odrađenog testa o poznavanju jezika?

Naravno. Ali ako poznajete njemački i engleski jezik bar malo, preporučljivo je da odradite test. Na taj način ćete jasno znati koji nivo Vama odgovara, kako ne biste ušli u grupu koja je iznad Vašeg znanja ili ipak ispod.

Koja je cijena kurseva u Hallo Školi i mogu li plaćati na rate?

Naš cjenovnik možete naći na našem sajtu: https://hallo.ba/cjenovnik/

Moguće je plaćati rate na mjesečnom nivou. U zavisnosti od nivoa, rate su između 100KM i 120KM mjesečno.

Da još jednom podsjetimo da se u našoj školi nivoi ne dijele na dva kursa, nego jedan nivo – jedan kurs.

Koje udžbenike za njemački koristite i kako da ih nabavim?

Mi koristimo uđžbenike „Menschen“ od A1 do B1 nivoa, a „Sicher“ od B2 do C2 nivoa.

Udžbenike možete kupiti kod nas, ali možete ih nabaviti i sami. Ako želite da nabavljate sami, preporučujemo Vam da kupite originalne knjige. Ukoliko se odlučite da kod nas nabavite knjige, možete da ih preuzmete od profesora koji Vam predaje.

Koje udžbenike za engleski koristite i kako da ih nabavim?

Mi koristimo uđžbenike “Backpack Gold” za djecu uzrasta do 11 godina, “Wider World” za uzrast od 12 do 16 godina i “Cuting Edge” za odrasle.

Udžbenike možete kupiti kod nas, ali možete ih nabaviti i sami. Ako želite da nabavljate sami, preporučujemo Vam da kupite originalne knjige. Ukoliko se odlučite da kod nas nabavite knjige, možete da ih preuzmete od profesora koji Vam predaje.

Koliko traje kurs?

Kursevi u grupi, preporučenim tempom, za nivoe A1 i A2 sadrže 100 školskih časova, za nivoe B1 i B2 120 časova, a za C1 i C2 140 časova. Pošto obično radimo 6 časova sedmično, kursevi A1 i A2 traju tačno 4 mjeseca, a kursevi za nivoe iznad A2 traju 4,5 do 5 mjeseci.

Ovaj tempo ne važi za intenzivne kurseve i individualnu nastavu, na kojima je period učenja znatno kraći. Što se tiče individualne nastave, Vi određujete tempo, a mi se prilagođavamo Vašim potrebama.

Radim u smjenama, propustio bih mnoga predavanja? Da li postoji riješenje za ovaj problem?

Postoji riješenje! Kada Vam posao dozvoljava da dolazite u grupe, pohađate nastavu u Vašoj grupi u normalnim terminima nastave. Sve časove koje bi ste zbog posla propustili možete da BESPLATNO i INDIVIDUALNO nadoknadite sa Vašim profesorom. O terminima nadoknade časova se dogovarate sa Vašim profesorom.

Na kraju želimo da Vas obavijestimo da detaljnije odgovore na sva ova pitanja, a i sva druga pitanja koja bi imali, kao što su: „Kako mogu dobiti radnu vizu? Kako da nađem posao? Da li moja diploma važi u Evropi?“ itd. možete dobiti na našim BESPLATNIM konsultacijama. Sve što trebate da uradite je da zakažete termin za Vaše konsultacije.

Kako da zakažem konsultacije?

Veoma lako! Možete da nas kontaktirate putem:

Telefon: 065/384-034

E-Mail: info@hallo.ba

Facebook: www.facebook.com/hallo.skola/

Instagram: @hallo.ba_

PRIJAVI SE NA KURS